Thursday, February 22, 2007

Var är våra vuxna...

...när vi som bäst behöver dom? Ingen kan svara, vi har inga längre. Förr hade de hatt, och man visste att så länge man skulle buga för dem, resa sig för dem på bussen och lyssna och lära av vad de sa, då var man själv inte helt vuxen.

Idag behöver inte ens föräldrar vara helt vuxna, vilket tyvärr blir mycket tydligt i våra skolor. Kvinnor där ute: upp med en hand om någon tjej i din klass blev tafsad på under skoltiden? Du behövde inte räcka upp handen? Det är ett säkert tecken på att du och dina klasskamrater hade vuxna i er närhet...

Sydsvenskan 070220. Ann Herberlein skriver i kulturdelen om händelserna på Borås skola i höstas och rektor Ingwar Blomsters uttalande förra veckan.

Jag tror jag blir knäpp.

Inte av vad hon skriver, men av hela saken.

"I höstas uppmärksammade en grupp föräldrar att det förekom sexuella trakasserier bland eleverna. Killarna tafsade på tjerna och bröt sig in på skolans toalett, vilket tjejerna inte uppskattade." Är det något som en grupp föräldrar behöver uppmärksamma? Har det inte redan gått för långt (på just den skolan, i den kommunen, i det här landet, i den här tiden, i vårt sätt att behandla andra människor) om detta händer, vilket det gör enligt min erfarenhet av att växa upp i Sverige under 1980-och 90-talen, på en daglig basis? Föräldrar: LÄR era barn att det ALDRIG är accepterat att närma sig andra människors kroppar på ett sådant sätt!

Jag börjar snart tro att de elever som tafsar på andra, är barn till föräldrar som själva gjorde samma sak (och låt oss sluta låtsas som att det bara är killarna som tafsar på tjejerna!) och idag försvarar sig med att "det var ju bara lite oskyldigt, inget illa ment" och "boys will be boys, girls will be girls och egentligen är det ju bara ett sätt att säga att man är intresserad, fast man inte riktigt hittar orden, eller vågar uttala dem". Vilket jälva bullshit!

Jag citerar återigen Ann Herberlein: "Naturligtvis är det mer klandervärt att tonårskillar tafsar på tjejerna än att tjejer klär sig utmanade - men är det inte i själva verket ett uttryck för samma vilsenhet, samma tesande av den egna sexualiteten?"
- Nej.

Tjejer klär sig utmanande därför att vart hon än vänder sig i samhället uppmanas hon att göra det. Serier på TV, reklamer, skyltdockor, tidningar, magasin, musik. Alla säger de till henne, flickan, att det som förväntas av henne är att hon visar sin sexiga kropp (och med framgångar för s.k. "mulliga modeller", det vill säga normala kroppar, har det nu blivit okej att känna sig sexig även med normal kropp. Vilket är mycket bra, men snedriktat. Det är inte
rätten att vara sexig oavsett kropp som varit problemet, det är kravet (i våra skolor manifesterade som, Herberlein igen, "...böjde sig ner och sköt upp stjärten i ansiktet på finniga tonårsynglingar med handsvett...") att vara sexig som är det för att få tillträde till den härliga kärleksgemenskap som mediabruset utlovar.

För killarnas del vill jag hävda att det som händer när de tafsar på flickorna är en dåligt vägledd pubertet. En pubertet som får sina ledstjärnor från samma mediabrus, men borde få det från en god och omtänksam, trygg och självständigt tänkande (far, mor, farbror, bror, syster, faster, granne) Vuxen.

Vidare har hon, Herberlein, fått för sig att det som tjejerna sysslar med när de klär sig utmanande är att testa sin sexuella makt. Jag skulle tolka det som att de testar sina nya, av puberteten omformade, kroppar för att få bekräftelse på om de duger som människor, om de är värda tillträde till den härliga kärleksgemenskapen (läs: heteronormativa tvåsamheten) som forfarande styr hela förbannade världen. Återigen är en god och omtänksam, trygg och självständigt tänkande (far, mor, farbror, bror, syster, faster, granne) Vuxen på sin plats.

Herberlein: "Uppenberligen behöver killarna upplysas om ett och annat."
- Ja, uppenbarligen.
"Men är det inte på sin plats att också ta en diskussion med tjejerna?"
- Är det inte på sin plats att också ta en diskussion med föräldrarna?

Sluta skuldbelägga flickorna. Sluta försvara killarna som endast interagerande med tjejernas för dagen valda tröja. Sluta be individer vi inte litar på som vuxna, att ta ansvar för fel begångna av (vad som borde vara) ett vuxet samhälle.

1 comment:

Anonymous said...

mycket intressant, tack