Thursday, February 8, 2007

språka

vi kan inte tänka utanför vårt språk. språket ger de system, eller strukturer vilka vi kan tänka i, formarna för våra tankar är vårt språk. våra hjärnor är uppbyggda efter samma struktur.
-säg något som inte finns!
-varför är drömmar så svårtberättade, svårtförståeliga när vi vaknar, men logiska när vi drömmer dem?
-det vi inte behöver uttryck, ord, begrepp för, finns inte.

tror du på detta?

mina frågor blir: finns det något bortom språket? hur griper vi tag i det? hur medvetandegör vi något för oss om vi inte kan använda våra ord att tänka om det kring det på det med?

vad är en byrå för någon som aldrig sett, hört talas om eller behövt en byrå?

hur kan man förklara vad en granne är om man inte har begrepp eller uttryck för bredvid, vänskap, hus, boplats, gata, brevlåda, del, hem, hushåll? Om man inte har en gräns mellan mitt ställe och ditt ställe.

finns grannen? är grannen något annat än för mig än för dig? alldeles säkert.

kan vi ha komplicerade handelsystem om vi inte har begrepp som värderar? pengar, det utlimata tecknet. som betecknar allt. som nämner värde på en sexårig flickas kropp. som männiksor dödar varandra för. vilket tecken! vilken symbol!

det vi inte behöver, det vi inte har, det vi inte önskar, det vi inte drömmer om behöver vi heller inget ord för. hur mäter man välstånd? ett samhälle/ett folk med alla önskningar uppfyllda, överensstämmande med förmågan att tillgodose de önskningarna, the true affluent society.

vilket är det mest outvecklade landet vi känner till?

--- vad är anti-hjältens motpol? ---

i och med användandet av symboler, något som står i något annats ställe, skapas en möjlighet att tala om det frånvarande och om det abstrakta. utan symbolen heller ingen möjlighet att tänka något man inte vet?

kreativiteten och det abstrakta tänkandet, som skiljer oss från djuren. om det finns en symbol för något, ett ord eller ett tecken, finns detta, exsisterar det i en symbolisk verklighet. kan man säga så? någon sanning om världen finns inte, även fästingen upplever och tolkar världen subjektivt.

J. v. Uxküll.
Sahlins.
Sassure.
Levi-Strauss.
Hornborg.

No comments: